Söndag 8/8 – Arbetet börjar

Posted on 8 augusti, 2010

3


Söndagen används som en vanlig arbetsdag under Kesurokai: frukost (morgenmad för de danska läsarna) kl 6.30, och avfärd till arbetsplatsen längre upp i bergen en timme senare. Frukosten är aningens annorlunda här: igår fick vi sushi och croissanter; idag två små korvar, ett salladsblad, en halv majskolv och ett litet paket mjölk. Vissa vegetarianer kände en viss oro för hotande hunger, men klarade sig utmärkt fram till lunch ändå.

För den europeiska gruppen startade arbetsdagen med en diskussion kring veckans arbete. Förutsättningarna har förändrats genom att bara 16 av de 42 japanska hantverkarna som skulle ha deltagit har kommit. Detta gör att vi båda grupperna behöver arbeta hårdare, inte minst den japanska. Tanken från början var att grupperna skulle blandas efter två arbetsdagar, för att lära av varandra – kesurokai. Nu blir effektivitet en viktigare faktor, så förmodligen börjar grupperna blandas först på tisdag eller onsdag. Intresset för utbyte av kunskap är stort; japaner och européer tar chansen att titta på varandras arbete när de får möjlighet.

Förberedelse av stolpverket: uppritning och virkesberedning

Den europeiska arbetsdagen blev en fortsättning på gårdagens: bilning av timmer och utslagning av konstruktionen.

Bilning handlar om att blocka timmer genom att bearbeta det med yxa. Teknikerna liksom yxorna skiljer sig åt mellan de europeiska länderna.

Utslagning innebär att rita upp konstruktionen på en plan yta (verkplan). Utslagningen görs i skala 1.1 med en mindre ritning som förebild. Konstruktionen bygger på cirkelgeometri, en ritningsmetod som går minst 1000 år tillbaka. Med hjälp av cirklar och linjer slagna med kritsnöre hittar man placeringen av alla delar i konstruktionen utan att mått används. Utslagningen sköttes av tyskarna Markus och Cornelius. De fick snabbt sällskap av Ulrik, vars stora hantverkspassion är takgeometri (Johannes lämnades ensam med en tjurig stock, vilket han klarade med den äran). Eftersom takkonstruktioner består av flera lutningar innebär utslagningen också projektioner av de takelement som finns där två lutningar möts.

Dymlingar och täljhästar

Ett projekt som detta kräver att många moment pågår samtidigt. Medan de flesta arbetade med bilning, i par eller ensamma, tillverkade österrikaren Wolfgang dymlingar, vilka används som spik. Till ett hus av normalstorlek går det åt kanske 600 dymlingar, men det europeiska stolpverket här är ett relativt litet bygge, så 120 räcker. Eftersom det ändå är många dymlingar att tillverka, gjorde Wolfgang även en form för att snabbare kunna bearbeta dem. Första steget är dock att klyva en stock i mindre bitar, varefter kärnvirket väljs ut för vidare bearbetning.

Josef (Belgien), Robin (England) och Cormac (Skottland) arbetade under större delen av dagen med att tillverka en täljhäst. Denna används bl.a. för att underlätta bearbetningen av mindre bitar, som dymlingar. På bilden borrar Lina.

Öppningsceremoni var av det seriösare slaget. Alla hantverkare fick stå på scenen i en och en halv timme och lyssna och bocka åt diverse japanska artigheter som levererades. Den buddistiska bönen till bergets gudar var vacker.

Den mycket populära presenten från Europa efter uppbyggnad under rengöring.

Annonser
Posted in: Okategoriserade