Om Kesurokai

Under tio dagar i augusti kommer hantverksdoktorand Ulrik Hjort Lassen på institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, tillsammans med bebyggelseantikvarie Lina Lo Gillefalk och byggnadshantverkare Johannes Törnqvist att delta i ett europeiskt-japanskt hantverksutbyte på berget Fuji i Japan.

– Det är en unik möjlighet att få arbeta sida vid sida med duktiga och erfarna hantverkare från både Europa och Japan. Den här typen av projekt är utan tvivel den bästa formen för förmedling av praktisk kunskap, säger Ulrik Hjort Lassen.

Genom sin forskning i praktisk stolpverk har doktorand Ulrik Hjort Lassen kommit i kontakt med en grupp europeiska hantverkare som tillsammans med japanska hantverkare arrangerar ett hantverksutbyte i Japan: Chisana Kesurokai.

Att hyvla tillsammans

Kesurokai betyder direkt översatt ”att hyvla tillsammans”. Sedan år 1993 är det en etablerad form av hantverksutbyte i Japan, genom den högt ansedde tempelbyggaren Sugimura-san. Det europeiska samarbetet grundas på de kontakter som en tysk vandrargesäll, Hannes Schnelle, knöt under sin tid i Japan. Två gånger tidigare har japanska hantverkare rest till Tyskland, nu är det för första gången dags för de europeiska hantverkarna att delta i ett kesurokai i Japan.

– Grundtanken är att främja en utväxling av praktisk kunskap mellan europeiska och japanska hantverkare. Sammanlagt kommer mer än 100 personer att delta i årets projekt för att knyta kontakter över nationsgränserna.

Årets internationella projekt – Chisana Kesurokai – pågår 8-15 augusti i Enzanregionen i Japan, som ligger i 1000 meters höjd på sidan av det välkända berget Fuji. Under våren 2010 har en grupp japanska hantverkare och en grupp tyska hantverkare förberett bygget av såväl ett japanskt tehus som ett tyskt korsvirkeshus, som kommer att byggas gemensamt.

Ordlöst kunskapsutbyte

– Vi kommer att arbeta i mindre grupper med att konstruera och resa byggnaderna. Under tiden lär vi av varandra, mestadels genom en ordlös kommunikation eftersom vi saknar ett gemensamt språk. De flesta japanerna och flera av de tyska och franska deltagarna kan inte någon engelska.
Det japanska tehuset och det tyska korsvirkeshuset är båda exempel på stolpverkskonstruktioner och kommer att användas som utställningsobjekt på olika hantverksutbildningar i Japan.

Ulrik Hjort Lassen reser till Japan den 5 augusti och får sällskap av byggnadshantverkare Johannes Törnqvist, som er utbildad på Bygghantverksprogrammet inom Göteborgs universitet, och byggnadsantikvarie Lina Lo Gillefalk, som skall följa arbetsprocessen och dokumentera de olika arbetsmomenten.

Annonser
One Response “Om Kesurokai” →
1 Trackback For This Post
  1. Till Japan för att utbyta hantverk « Kesurokai

    […] Om KesurokaiOm oss RSS  Prenumerera:  RSS-flöde Kesurokai Ulrik, Lina och Johannes rapporterar från hantverkarmöte i Japan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: